f++f+ Muslimah Mujahidah Solehah: Akhirnya ALLAH berbicara denganku
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 27 August 2014

Akhirnya ALLAH berbicara denganku

Masa berlalu hari demi hari , waktu berjalan tanpa henti . Namun aku ? sebagai hamba yang hina penuh dosa tanpa noktah tetap menantikan Nur Ilahi agar kembali untuk menyelinap masuk dalam diriku semula . Alhamdulillah ALLAH masih disisiku , aku masih dapat rasakan ALLAH ingin berbicara dengan ku . 
Sebagai pendosa aku mengharapkan keampunan dari ALLAH atas apa dosa yang aku lakukan selama ini . 
Biidznillah, aku tidak mampu tidak kuat tapi kerana ALLAH aku harus kuat.
Malu dengan diriku saat semua orang memandang mulia , seorang wanita yg suci tanpa dosa dan noda.Namun hakikatnya,aku juga manusia yang tidak akan lali dan lepas daripada melakukan sebarang dosa.
Sejak kebelakangan ini , hati aku meronta-ronta memohon petunjuk dari Rabb yang Esa. Mohon agar ALLAH ingin berbicara denganku semula . Demi Allah aku rindu dengan hadiah dari ALLAH iaitu ujian yang bakal menguji sejauh mana tahap keimananku . Namun Alhamdullillah setelah sekian lama aku menanti akhirnya .
Insan mahupun makhluk ALLAH menjadi pengantara untuk hidayah ini ditransferkan 
Akhirnya aku diuji,kehadiran ujian yang ALLAH kirimkan kali ini aku syukuri.Aku tidak pernah berasa seperti ini , Alhamdulillah ujian yang ALLAH berikan kali ini membuktikan ALLAH rindu untuk aku menjadi seperti dulu.Mengharapkan hanya ALLAH yang bertakhta dihati . Terima kasih  Allah sebab,masih memandang aku hambaMu yang hina dan kerdil ini .
Hasan rah mengatakan, "Salah satu tanda bahwa ALLAH mulai berpaling dari seorang hamba adalah tatkala dijadikan dia tersibukkan dalam hal-hal yang tidak penting bagi dirinya."
(Risalah al-Mughniyah)

       Alhamdulilah ALLAH masih ingin berbicara denganku. Masih menyedarkanku saat aku hanyut dek terbuai dengan kealpaan duniawi . Aku khuatiri nikmat yang ALLAH berikan selama ini adalah ISTIDRAJ nauzubillahminzalik.Allah berikan aku nikmat selama ini tak terhitung,tak mampu dinilai dengan apapun kewujudan angka di dunia ini .Terus terang aku ucapkan,perkara yang selama ini aku lakukakan aku tahu adalah salah.Namun aku menantikan ALLAH akan menegurku.Akhirnya penantian itu terjawab juga.Alhamdulillah,Allah tidak berpaling dariku 

Kemudian apabila mereka melupakan apa yang telah diperingatkan mereka dengannya, Kami bukakan kepada mereka pintu-pintu segala kemewahan dan kesenangan, sehingga apabila mereka bergembira dan bersukaria dengan segala nikmat yang diberikan kepada mereka, Kami timpakan mereka secara mengejut (dengan bala bencana yang membinasakan), maka mereka pun berputus asa (dari mendapat sebarang pertolongan).
( Ayat 44 : Surah al-An’aam ) 

Aku taknak ! nikmat yang ALLAH berikan pada aku adalah ISTIDRAJ . Nikmat yang ALLAH bagi dalam keadaan untuk membuatkan aku lebih jauh darinya . Aku tak nak ! 
biarlah aku menjadi seperti yang sekarang , aku taknak aku berjaya dalam keadaan mendapat nikmat yang membuatkan aku dan ALLAH semakin jauh . AKU nak ALLAH sentiasa ada disisiku ,
saat ALLAH meninggalkanku adalah moment yang paling sukar dalam hidupku

Dari Abu Hurairah r.a. ia berkata, Telah bersabda Rasulullah s.a.w., sesungguhnya Allah berfirman : Barangsiapa yang memusuhi kekasih Ku, maka Aku istiharkan perang dengan nya. Tiada sesuatu yang lebih Aku sukai dari hamba Ku, melainkan dia mengerjakan amalan yang Aku wajibkan kepada nya, untuk mendekatkan diri kepada Ku. Dan hamba Ku selalu mengerjakan amalan-amalan sunah untuk mendekatkan diri kepada Ku sehingga aku mencintainya. Apabila aku menyintai nya, maka Aku merupakan pendengaran yang dia pergunakan untuk mendengar nya. Aku merupakan penglihatan yang dia pergunakan untuk melihat. Aku merupakan tangan yang dia pergunakan untuk bertindak, Aku adalah kakinya, yang dia pergunakan untuk berjalan. Andainya dia meminta sesuatu kepada Ku, pastilah aku tunaikan, jika dia meminta perlindungan kepada Aku, nescaya Aku beri perlindungan untuknya.

(hadis riwayat Bukhari:: dari kitab Shahih Riyadhus Shalihin Imam Nawawi)

Demi ALLAH aku lemah dan kerana ALLAH jualah aku harus kuat.
Aku janji pada diriku bertarikhkan 28/8/2014 ,
aku akan berubah untuk menjadi baik . AKU akan bermula dari bawah , aku dah jatuh dan wajib bangkit semula , aku penat dengan dunia aku yang dilabel lemah,hina,bodoh ,
aku penat jadi BODOH ! aku kena jadi qowiy mulai sekarang .
aku tak boleh rebah dalam keadaaan ALLAH tak redha dengan diriku 
Masih belum terlambat untuk aku buktikan pada dunia yang aku mampu untuk menghadapi segala dugaan dan rintangan darinya 

Terima kasih Allah kerana tak kenal erti jemu untuk menasihatiku  
Terima kasih kerana masih ingin berbicara dengan diriku yang penuh dosa dan noda
Terima kasih ALLAH sebab tak pernah tinggalkanku 
Terima kasih ALLAH sedarkan aku tentan hakikat dunia
Terima kasih Allah sebab mentarbiah jiwaku agar lebih kepadaMU
Terima kasih ALLAH kau masih mahu dan ingin BERBICARA denganku 

No comments :

^^ Berikut semua Hasil kreativiti *Muslimah MUjahidah Solehah*